Locul unde se practica Artele Martiale se numeste Dojo.

Dojo, sala de antrenament, este un cosmos in miniatura, unde ne intalnim cu noi insine, cu frica si nelinistea, cu obiceiurile si reactiile diferite pe care le avem. Aceasta este arena conflictuala restransa unde ne confruntam cu un adversar care nu este de fapt adversarul adevarat. El este partenerul de antrenament care ne ajuta sa ne cunoastem mai bine si sa ne descoperim adversarul adevarat: propriul nostru ego.

  •  In sala de antrenament se invata foarte multe lucruri intr-un timp foarte scurt si, mai ales, invatam ceea ce suntem de fapt in realitate si cum reactionam in fata situatiilor de viata.
  •  Conflictele care au loc in sala de antrenament ne ajuta sa facem fata conflictelor din afara salii de antrenament. Disciplina si concentrarea necesara in sala de antrenament le folosim si in afara salii de antrenament, in viata obisnuita. Activitatea in Dojo este plina de surprize, orice moment este inedit, in orice moment invatam ceva nou, sau folosind terminologia Zen, Dojo este un loc de auto-iluminare.
  •  Primul lucru pe care un elevul il invata in sala de antrenament este sa o pastreze curata. Elevii spala sala la inceputul si sfarsitul antrenamentului, nu ca o dovada de disciplina oarba, nici pentru a fi injositi ci pentru a invata sa fie curati si sa respecte munca. Un echipament curat si un corp curat, respectul fata de tine insuti, fata de cei din jur si fata de Artele Martiale vor conduce inevitabil catre un spirit curat.
  •  Fiecare astfel de sala de antrenament, Dojo, este condusa de un ,,Sensei” . In limba japoneza, ,,Sen” inseamna ,,inainte”, iar ,,sei” inseamna nascut. In traducere, ,,Sensei ” inseamna ,,cel care s-a nascut inaintea ta”. Aceasta afirmatie se refera nu atat la varsta consemnata de un certificat de nastere, ci la experienta si intelepciunea profesorului de Arte Martiale. Se spune despre profesorul de Arte Martiale ca se aseamana in multe privinte cu un maestru Zen; el nu-si cauta elevii si nici nu-i impiedica sa plece. Daca elevul este interesat de studiul Artelor Martiale, profesorul ii va sta la dispozitie – cu conditia ca elevul sa-si caute singur de grija pe drumul spre perfectionarea umana. Rolul profesorului este de a investi elevul cu responsabilitatile pe care acesta din urma este in stare sa le stapaneasca si a le finalizeze. Elevul va urma drumul trasat de profesorul sau, sau alt drum – alegerea ii apartine.
  •  La inceput, profesorul ii va arata tehnicile de lupta fara sa intre prea mult in amanunte, asteptand ca elevul sa descopere singur semnificatiile lor.
  •  Daca elevul are rabdarea si tenacitatea sa urmeze acest drum, iar profesorul inspiratia sa-l conduca in mod optim, in cele din urma elevului i se revela esenta Artelor Martiale. Elevul trebuie sa fie constient ca un professor nu ii va ,,arata” ceva anume din Artele Martiale, deoarece acestea nu sunt nici show, nici spectacol de circ.
  •  Profesorul ii va impartasi elevului din experienta sa, determinandu-l sa refaca drumul parcurs de primii maestri, sa-si dea seama care este rolul sau in sirul celor care au practicat Artele Martiale si nu in cele din urma, prin perfectionarea sa, sa contribuie cu ceva de valoare la evolutia umanitatii.

Acesta este scopul final al Artelor Martiale.

Uniforma

uniforma karate kyokushinUniforma folosita în școlile de karate tradițional este numita  Dogi (sau GI prescurtat) și constă din trei părți: veston (kimono), pantaloni (zubon) si centura (obi). GI purtat în dojo-ul este de culoare albă sau alb natural. Toată lumea de la clubul nostru de Karate poartă Dogi de aceeași culoare. In trecut filosofia spune ca toată lumea este  egală, indiferent de statut social, ocupație, sex, rasă sau religie.

În partea de sus este purtat cu rever stânga pe exterior și poate fi fixat cu siruri de caractere situate pe laturi. Nu toate dogi au aceste legături; centura ta este principalul mod de a păstra haina închisa. Dogi dvs. ar trebui să fie menținut întotdeauna curat și îngrijit. Orice ruptura trebuie să fie reparata rapid. Nu se poarta nimic sub partea de sus a dogi (femeile pot purta un tricou alb).

Embleme

kanji dogiExistă doar două embleme, care sunt permise pe Dogi și acestea pot fi achiziționate de la dojo-ul tau:

1. Kanji Kyokushin – purtat pe partea stângă a hainei, peste inima ta, nu indică doar stilul tau de karate, dar, de asemenea, arată că spiritul de Kyokushin este în inima ta.

2. Emblema Dojo – identificarea dojo-ului la care te antrenezi. Acesta este purtat pe mâneca stângă între cot și umăr, de obicei, aproximativ un centimetru sub cusătură.

Eticheta in Dojo

Aceste norme sunt proiectate pentru a ajuta buna funcționare a dojo-ului. Multe dintre aceste proceduri sunt de bun-simț, multe sunt simple bune maniere, iar cele mai multe sunt modelate pe tradițiile din Japonia, adaptate la karate-ul modern.

În dojo-urile kyokushin  din întreaga lume există o respectare strictă a tradiției, dar există, de asemenea, un compromis acolo unde este cazul. Atitudinile variază de la națiune la națiune, deci variante de reguli există, de asemenea. Nu există nici o justificare pentru lene sau nerespectarea regulilor din cauza asta. Dojo-ul este un loc sacru si trebuie tratat ca atare. Aceasta nu este doar o sală de sport sau orice centru de formare vechi. Aveți grijă de el și să fiti mândrii de dojo-ul dvs., tratându-l ca pe orice alt loc de reverență. Karate este ușor de confundat cu nimic mai mult decat un sport dur și exigent, care învata participanții să rănească pe alții în moduri foarte dezagreabile.

Nimeni nu este mai presus de politețe în regulile din dojo. Adesea, un elev senior devine prea familiarizat cu dojo-ul și colegii lui, și trateaza cu umor nerespectarea normelor sale din dojo. Întotdeauna amintiți-vă că toti karate-ka, indiferent dacă au centura neagra sau sunt incepatori, se antreneaza în același dojo-ul pe aceeași podea.Toti practică aceleași tehnici și aspiră spre aceleași idealuri. Prin urmare, toti trebuie sa respecte aceleași norme de etichetă.

1. La intrarea sau la ieșirea in / din dojo, intoarce-te mereu cu fata, apleaca-te și spune Osu. Apleaca-te, apoi, in direcția celorlalti elevi din clasa și spune Osu din nou.

2. Când intarzii la antrenament, îngenuncheaza in partea din spate a clasei în seiza. Stai cu ochii inchisi in mokuso. Atunci când ai intarziat, rămâi în seiza și aplecandu-te, spune „shitsurei shimasu” (scuzați-mă pentru întârziere). Ridica-te, apleaca-te din nou cu un Osu puternic, și alatura-te rapid din spatele clasei. Studenții care intarzie la antrenamente ar trebui să încerce să vina la timp.

3. Nu-ti scoate nici o parte din dogi in timpul antrenamentului daca nu ti se spune aceasta.

4. Nu mâncați, nu mestecați gumă, nu fumati sau nu consumati nici o băutură în dojo.

5. Cand ti se cere sa te aliniezi sau sa iti schimbi pozitia fa-o repede si ordonat spunand „OSU !”. Nu se paraseste asezarea in formatia de lucru fara a cere permisiunea instructorului, indiferent de motivatie. Niciodata sa nu stai cu fata la altar cand iti aranjezi tinuta.

6. Niciodată nu practica kumite decât dacă este prezent un instructor. Când practici kumite cu o centură neagră arată respect pentru gradul său. Dacă crezi că trebuie să lupți mai tare, luptă, dar amintește-ți că ei au gradul tău în minte în timpul de desfășurare al luptei. Faptul că lupți cu o centură neagră nu înseamnă că trebuie să lupți cât poți tu de tare și să ignori regulile de kumite.

7. Nu cere să ți se dea un grad mai mare pentru luptă. De asemenea nu trebuie să refuzi să lupți cu cei mai mari în grad. Dacă ești rănit spune aceasta celui cu care lupți.

8. Nu se rupe rang pentru orice motiv, fără permisiunea de instructor. Niciodată nu merge între rânduri sau între instructor și cele de formare. Dacă trebuie să părăsească poziția, merge în spatele rândului sunteți în fie parte a clasei și continuați de acolo.

9. Intotdeauna vom reactiona rapid la instructiunile Senpai/Sensei/Shihan-ului ce conduce antrenamentul , si salutand fiecare indicatie primita spunand „OSU !”

10. Cand esti chemat sa demonstrezi tehnici cu sensei incepe cu o aplecare cu „OSU !”. Fa tot ce poti sa folosesti cea mai buna tehnica cand esti uke pentru cei cu grade mari. Trebuie sa te straduiesti tot timpul si sa prezinti un spirit de antrenament riguros si puternic.

11. Pregatirea trebuie sa fie o dorinta clara si marcata de perseverenta si tenacitate. Nu deranjam in nici un fel dorinta colegilor de a se pregati, perfectiona pe calea Artelor Martiale in general si a Kyokushin Karate-ului in special. Intotdeauna vom sta in FUDO DACHI asteptand urmatoarea comanda din procesul de pregatire.

12. Toate comenzile din procesul de pregatire trebuiesc urmate pentru a ne putea perfectiona si devini mai bine pregatiti. Chiar daca nu putem la un anume moment dat sa facem un exercitiu, ne vom stradui sa dam tot ceea ce avem mai bun caci numai asa vom progresa. In DOJO nu se poarta bijuterii sau alte accesorii de orice fel.

Eticheta dojo pentru parinti

Un dojo este un loc cu reguli stricte si acestea se aplică tuturor celor care se afla in el.

In timp ce noi întotdeauna suntem binevoitori cu orice părinți care ar dori să stea și sa priveasca antrenamentul copiilor lor, cerem ca si părinții sa respecte aceste reguli ca o chestiune de curtoazie și respect. În special, deoarece implică un contact cu disciplina karate, este deosebit de important ca instructorul sa fie atent și studenții să fie capabili să se concentreze la maxim. Distragerea atenției de orice fel poate crea o situație potențial periculoasă. In clubul nostru, siguranța copiilor dumneavoastră este esențială și vom lua această responsabilitate foarte în serios. Prin urmare vă solicităm si vă rugăm să respectați următoarele reguli în timp ce va aflati în dojo:

1. Pantofii sau cizmele NU sunt permise în dojo. Vă rugăm lăsați-le pe rafturile de încălțăminte la intrarea in dojo într-o manieră ordonată. Simțiți-vă confortabil aducandu-va si schimba în proprii dvs. papuci de casa, dacă vă place. Amintiți-vă că instructorii și studenții sunt în picioarele goale. Orice obiect străin de pe podea poate reprezenta un pericol pentru ei.

2. Toate telefoanele mobile și dispozitivele de comunicare trebuie să fie oprite înainte de a intra in dojo. Dacă trebuie să efectuați un apel, vă rugăm să faceti acest lucru în afara dojo-ului sau în liniște la vestiare.

3. Utilizarea laptop-urilor este permisă atât timp cât acestea nu distrag clasa. Vă rugăm să dezactivati volumul total sau sa folositi căștile cu un minim de volum.

4. Cei care vorbesc in timp ce un antrenament este în curs de desfășurare trebuie să vorbeasca incet. Dacă trebuie să conversați, vă rugăm să o faceți in liniste.

5. Nu atrageti atentia copilului dumneavoastră in încercarea de a va angaja cu el / ea din punct de vedere vizual în timp ce un antrenament este în curs de desfășurare.

6. În nici un caz un parinte nu poate patrunde pe podeaua dojo-ului în orice moment, cu excepția cazului în care, in mod expres, i s-a dat permisiunea de a face acest lucru de către instructor.

7. Nu vă așezați pe protectiile copiilor. Echipamentul este exclusiv pentru utilizarea de către instructori și studenți.

8. Dacă aduceti alti copii la dojo, sunteți responsabil pentru pastrarea linistii de catre acestia, pentru a preveni distragerea atentiei copiilor din dojo.

9. În timp ce va aflati in dojo, vă rugăm să va adresati instructorilor in functie de titlul pe care il au – Shihan (centura neagra al cincilea dan sau mai mare), Sensei (centura neagra al treilea dan sau mai mare) sau Sempai (centura neagra primul dan  sau mai mare).

10. Nu întrerupeți un antrenament in incercarea de a vorbi cu instructorul în timp ce acesta este în curs de desfășurare. Dacă aveți întrebări sau nelămuriri, asteptati finalizarea antrenamentului, abordand instructorul insusi, sau prin telefon / e-mail. Instructorul va fi încântat să discute orice probleme cu dumneavoastră la momentul respectiv.

11. Cooperarea ta este mult apreciata de către toți instructorii și studenții clubului nostru, precum și de alți părinți.

Mulțumesc mult.